Leczo warzywne

Sosy pomidorowe

SKŁAD

Warzywa krojone 40%(cebula, pieczarka, papryka, cukinia), woda, koncentrat pomidorowy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet, olej rzepakowy, sól, mieszanka przypraw, substancja konserwująca: benzoesan sodu.

Leczo warzywne Ardamex – esencja warzyw

Znane niemal w całej Europie leczo warzywne to jedno z najpopularniejszych dań warzywnych. Ten rodzaj ragoût, oparty na pomidorach i przesmażanych warzywach, tworzy idealną bazę zarówno pod wypieki, jak i produkty garmażeryjne.

Choć warzywa w gęstym, pomidorowym sosie jada się niemal w całej Europie, to korzenie lecza można znaleźć na Węgrzech. I nic dziwnego, bo to kraj lubujący się w daniach pod znakiem pomidora i papryki (nie tylko tej ostrej)!

Ale to nie jedyne składniki, jakie w leczo warzywnym można znaleźć. Sos Ardamex przygotowany został z przesmażanej cebuli, pieczarek, papryki i… cukinii! To dzięki niej sos zyskuje delikatną słodycz, a nawet nutę owocowo-orzechową.

Leczo warzywne sprawdzi się jako farsz do produktów garmażeryjnych lub sos do wypieków. Dzięki dużej ilości kawałków warzyw może stanowić bazę do pizzerin czy past warzywnych, a także farsz do wypieków półfrancuskich. To sos, który przypadnie do gustu klientom szukającym pełni warzywnego smaku.