Leczo warzywne Ardamex – esencja warzyw
Znane niemal w całej Europie leczo warzywne to jedno z najpopularniejszych dań warzywnych. Ten rodzaj ragoût, oparty na pomidorach i przesmażanych warzywach, tworzy idealną bazę zarówno pod wypieki, jak i produkty garmażeryjne.
Choć warzywa w gęstym, pomidorowym sosie jada się niemal w całej Europie, to korzenie lecza można znaleźć na Węgrzech. I nic dziwnego, bo to kraj lubujący się w daniach pod znakiem pomidora i papryki (nie tylko tej ostrej)!
Ale to nie jedyne składniki, jakie w leczo warzywnym można znaleźć. Sos Ardamex przygotowany został z przesmażanej cebuli, pieczarek, papryki i… cukinii! To dzięki niej sos zyskuje delikatną słodycz, a nawet nutę owocowo-orzechową.
Leczo warzywne sprawdzi się jako farsz do produktów garmażeryjnych lub sos do wypieków. Dzięki dużej ilości kawałków warzyw może stanowić bazę do pizzerin czy past warzywnych, a także farsz do wypieków półfrancuskich. To sos, który przypadnie do gustu klientom szukającym pełni warzywnego smaku.