Gouda: kremowy, delikatny ser typu holenderskiego
Wiórki sera gouda to dodatek, który wzbogaci smak wielu potraw: pizzy, burgerów, zapiekanek. Doskonale smakuje po zapieczeniu, ale można go spożywać także na surowo. Ser gouda w postaci wiórków to praktyczne rozwiązanie – nie trzeba go kroić ani trzeć na tarce, co pozwala oszczędzić czas potrzebny w kuchni.
Gouda jest serem podpuszczkowym typu holenderskiego. Dojrzewa ok. 6 miesięcy, dzięki czemu osiąga pełny, lekko słodkawy smak. Jest tłusty i kremowy, doskonale nadaje się do zapiekania.
Po obróbce cieplnej wiórki sera gouda tworzą chrupiącą, lekko ciągnącą się warstwę.
Wiórki sera gouda można łatwo wykorzystać w kuchni. Wystarczy rozrzucić je równomiernie na przygotowywanej potrawie. Ser gouda w formie wiórków o średnicy ok. 3 mm będzie dobrym dodatkiem do sałatek, hamburgerów, dań mięsnych, pizzy i zapiekanek. Jest wydajny i pozwala urozmaicić smak potraw niewielkim kosztem.