Ardamex
kilka słów o nas

ARDAMEX

Firma rodzinna z tradycjami

Był początek lat 90, kiedy obecny Prezes firmy Ardamex rozpoczynał swoją przygodę z wyrobami nabiałowymi. Początkowo handel dotyczył margaryny sprzedawanej w Katowicach. Biznes okazał się na tyle perspektywiczny, że już w 1994 roku uruchomiony został pierwszy zakład produkcyjny. Tak zaczęła się tworzyć historia firmy Ardamex, którą z dumą piszemy do dzisiaj.

PRODUKTY

w czym się specjalizujemy?

Wyróżnikiem firmy Ardamex na tle innych przedsiębiorstw jest przywiązanie do wartości oraz rodzinny charakter firmy.

  • stabilność;
  • uczciwość;
  • sumienność na każdym etapie współpracy z klientem.

Kupując każdy produkt, nasi klienci mają pewność, że został on wyprodukowany wg najwyższych standardów.

Mimo upływu ponad 30 lat od chwili założenia przedsiębiorstwa, obszar działania naszej firmy pozostał niezmienny. Jako producent serów wiórkowanych i kostkowanych oraz analogu serowego zapraszamy do współpracy głównie podmioty biznesowe.

Nasza oferta stanowi doskonałe uzupełnienie działalności gastronomicznych czy piekarniczych. Wysokie standardy produkcji w połączeniu z atrakcyjnymi cenami stanowi nasz niekwestionowany wyróżnik, który stale zachęca do kontaktu naszych dotychczasowych i nowych kontrahentów.

sery
farsze warzywne
sosy pomidorowe
sosy majonezowe

Zapraszamy do zapoznania się z pełnym opisem naszej działalności i podjęcia współpracy.

Misja oraz cele firmy

Stawiamy na nieustanny rozwój naszej firmy, przestrzegając przyjętych wcześniej założeń i celów.

Nasze priorytety to:

  • proponowanie klientom wyłącznie wysokiej jakości produktów;
  • oferowanie atrakcyjnej ceny naszych wyrobów;
  • stały rozwój i wprowadzanie innowacji;
  • wsłuchiwanie się w potrzeby naszych klientów;
  • zatrudnianie najlepszych specjalistów.

Ardamex – odpowiedzialność jest na pierwszym miejscu

Siłą naszego przedsiębiorstwa są nie tylko tradycja i wiedza, lecz także przestrzeganie współczesnych norm. Objawia się to w dwóch zasadniczych aspektach:

  • bezpieczeństwie żywności;
  • trosce o środowisko naturalne.

Bezpieczeństwo żywności w firmie Ardamex oznacza całkowicie zabezpieczoną produkcję i dystrybucję na każdym etapie. Począwszy od wyboru surowca i dostawcy, przez kontrole jakości w procesach produkcyjnych, aż po dystrybucję. Produkty transportujemy w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza.

Ufamy tylko zaufanym dostawcom, którzy – podobnie jak my – są w stanie zagwarantować najlepszą ofertę. W zakresie kontroli jakości stosujemy się do GHP, GMP oraz HACCP. Nasi pracownicy są przeszkoleni w kwestii bezpieczeństwa żywności – dla całego personelu stanowi to nadrzędną wartość.

Troskę o środowisko przejawiamy z kolei w pełnej świadomości naszego oddziaływania na ekosystem. Staramy się, by pozostawiony przez nas ślad węglowy był jak najmniejszy.

W tym celu przekształciliśmy zakład produkcyjny w bezemisyjny, zrezygnowaliśmy z użycia węgla i gazu, a wykorzystywane przez nas panele fotowoltaiczne pozwalają nam zaspokoić 25% zapotrzebowania maszyn na energię elektryczną. Pozostałą energię kupujemy od farm fotowoltaicznych.

Nasza historia

Początki firmy

Nasz pierwszy zakład produkcyjny, otworzony jeszcze w ubiegłym wieku, zajmował się krojeniem oraz porcjowaniem serów twardych. Pomysł okazał się innowacją na rynku lokalnym – klienci ze Śląska i okolic mogli kupować ser w małym opakowaniu z kolorową etykietą. Do portfolio stopniowo włączane były sery topione i sery wędzone, a to wszystko pod czujnym okiem technologa, a zarazem Prezesa.

Silny rozwój przedsiębiorstwa Ardamex w XXI wieku

Kolejne lata funkcjonowania pozwoliły firmie kontynuować dynamiczny rozwój. W 2000 roku został zbudowany nowoczesny obiekt produkcyjny. W tym okresie produkcja wynosiła 20 ton dziennie, a produkowane było ponad 30 rodzajów sera. Mimo zawirowań koniunkturalnych, które dotknęły nasze przedsiębiorstwo w kolejnych latach, działamy znów nieprzerwanie od 2005 roku.

Plany na przyszłość

Nie ustajemy w planowaniu i ambicjach rozwoju. W 2017 roku podjęliśmy decyzję o budowie nowoczesnego zakładu produkcyjnego w Będzinie, ukończonego trzy lata później. Pozwoliło to nam wzbogacić produkcję o linie do wiórkowania i kostkowania sera oraz topialnię. W najbliższym czasie chcemy dalej zwiększać możliwości produkcyjne, przeprowadzić modernizację parku maszynowego, wybudować dodatkowy magazyn, a także wdrożyć system zarządzania jakością BRC. Przede wszystkim zależy nam jednak, by nadal zachować atrakcyjne ceny przy wysokiej jakości i spełniać oczekiwania naszych klientów w najlepszy możliwy sposób.